Aktiviteter

Våre beste tips for en opplevelsesrik ferie
Hvis du bruker smartphone, kan du få veibeskrivelser fra Hardanger Feriesenter til det aktuelle stedet. Grønne bokser åpner kart-appen.

Enten du trives best på fjorden, i fjellet, på hesteryggen eller sykkelen har vi aktiviteter og turer som passer for deg. Vi har samlet våre beste tips for å hjelpe deg å planlegge en morsom og opplevelsesrik ferie.

Du bytter enkelt mellom fanene ved å trykke på overskriftene.

Riding på Børve Gard

Bare en liten kilometers gange fra Hardanger Feriesenter ligger hestesenteret Børve Gard. Her finnes det omtrent 50 hester, en stor ridehall og flotte turomgivelser.

Senteret tilbyr ridetimer og -turer på alle nivåer – fra nybegynner til konkurranserytter. I tillegg arrangeres det helgekurs og rideleirer. Hestene er barnevennlige og trafikksikre, så du kan gjerne også ta med de minste på besøk i stallen. Hva med å ta med minstejenta på ponniridning?

Ta kontakt på forhånd for å avtale tidspunkt.

Les mer om Børve Gard (ekstern lenke) 

Gro ønsker deg velkommen

Padling i Fyksesundsfjorden

Man kan vel knapt tenke seg bedre omgivelser for en padletur enn de bratte fjellsidene langs Fyksesundsfjorden. 

Når du passerer Klyvehalvøya åpner det seg en stor bukt. Her er fjorden så avskjermet fra vinden at fjorden som oftest er speilblank. Her går fjellene rett opp til 800 meter på det høyeste. Når disse så speiler seg i fjorden under deg får du en optisk avstand på 1600 meter. Dette er en magisk naturopplevelse du knapt finner maken til andre steder i verden. Kajakkene leier du hos Fyksesund Braut i Porsmyr.

Les mer om Fyksesund Braut (ekstern lenke)

Golf på Børve

Golfbanen på Børve ligger vakkert til på en høyde med utsikt over fjorden. Den har 6 hull, driving range og et lite klubbhus. 

Det blir holdt ulike typer turneringer omtrent hver uke gjennom hele sesongen. For å spille på banen, må du ha medlemsskap i en norsk golfklubb. Det blir også arrangert 5 dagers innføringskurs i golf. Disse må du melde deg på i forkant til Helge Brunborg.

Det tar rundt 15 minutter å gå opp til golfbanen fra Hardanger Feriesenter, og rundt 10 minutter med bil.

Les mer om Hardanger Golfklubb (ekstern lenke)

Golfbanen

Sykkelturer i nærområdet

På Hardanger Feriesenter leier vi ut sykler for både barn og voksne. Det finnes flere flotte turer i nærområdet som passer utmerket for sykling.

Like ved Hardanger Feriesenter ligger det en flott, nesten utrafikkert vei som følger fjorden til Øystese. På tilbaketuren følger du gang- og sykkelveien frem til du tar avkjøringen mot Børve. Her får du en svak stigning og stadig flottere utsikt etter hvert som du nærmer deg veien ned mot Neshagen og tilbake til Hardanger Feriesenter. Også Steinsdalen utenfor Norheimsund og Fitjadalen ovenfor Øystese egner seg ypperlig for sykkelturer.

Vi kan foreslå sykkelturer med ulik vanskelighetsgrad og lengde, slik at de passer både for deg som er sporty og for familier med barn.

Syklister i Norheimsund

Ski

I vårt område kan du stå på ski åtte måneder i året. Når skisesongen på Kvamskogen slutter etter påske, åpner sommerskisenteret på Folgefonna.

Eikedalen Skisenter

Eikedalen Skisenter ligger 20 minutters kjøring fra Hardanger Feriesenter og er et stort alpinanlegg som har alt en alpinist kan ønske seg.

Senteret har åtte heiser og løypene har forskjellig vanskelighetsgrad. Her finner du alt fra barnetrekk til en stolheis på hele 1800 meter som tar deg opp til fjellet Grøet på 900 meter.

Eikedalen har både dags- og kveldskjøring, velpreparte løyper og flombelysning. Det er også mulighet for noe off piste-kjøring. Servicebygget har romslig kafé og skiutleie med stort utvalg. Parkeringen ligger like ved servicebygget.

Les mer om Eikedalen Skisenter (ekstern lenke)

Klikk på bildet under for å se flere bilder.

Stolheis

Furedalen Alpin

Furedalen Alpin er et populært alpinanlegg som ligger midt på Kvamskogen – rundt 15 minutters kjøring fra Hardanger Feriesenter. 

Furedalen har to T-krok-heiser på 950 meter med fire tilhørende løyper i forskjellig vanskelighetsgrad. I tillegg finnes det et skjermet barnetrekk hvor man kan få hjelp av instruktører.

Anlegget har både dags- og kveldskjøring, velpreparte løyper og flombelysning. Servicebygget har kafé og skiutleie. Parkeringen ligger like ved servicebygget.

Les mer om Furedalen Alpin (ekstern lenke)

Klikk på bildet under for å se flere bilder.

Folkeliv i Furedalen

Sjusete Skisenter

Det nærmeste skiområdet er Sjusete Skisenter, bare 10 minutters kjøring fra Hardanger Feriesenter. Her er det 5 km preparterte langrennsløyper med flombelysning og ny skiskytterarena. 

Løypenettet på Sjusete blir betraktet som fylkets vakreste, og har nydelige utsiktspunkter. Du kan spenne på deg skiene like ved parkeringen. I tilknytning til senteret er det et servicebygg med kafé, toaletter, klubblokaler og smørebu.

Like nedenfor parkeringsplassen har Hardanger Feriesenter en hytte til utleie.

Les mer om Sjusete Skisenter (ekstern lenke)

Klikk på bildet under for å se flere bilder.

Langrennsløpere i aksjon

Folgefonna Sommarskisenter

Folgefonna Sommarskisenter er det sørligste av sitt slag i Norge. Høydeforskjellen er på 250 meter, og med sine 1100 meter lengde er skitrekket også blant de lengste. 

Det går asfaltert bilvei helt frem og parkeringen ligger like ved brekroa. Servicebygget har enkel servering og varmretter, og det er utleie av ski og snowboard. Skisenteret har også kuleløype og parallelle hopp, og det er gode muligheter for off piste-kjøring.

Sesongen starter vanligvis til påske og varer frem til slutten av august.

Husk å ta med både solkrem og varme klær siden været skifter ofte i høyfjellet!

Les mer om Folgefonna Sommarskisenter (ekstern lenke)

Folgefonna Sommerskisenter er også utgangspunktet for guidede turer på isbreen. Les mer under Sport.

Klikk på bildet under for å se flere bilder.

Parkering ved sommerskisenteret

Fjellturer

Kvam er et eldorado for fjellvandring med den ene flotte fjelltoppen etter den andre. Til sammen finnes det 18 fjelltopper over 1000 meter innenfor kommunegrensene. Skrott og Fotasperrnuten er kanskje de som merker seg mest ut med sine karakteristiske former. Kvam har omtrent alt et friluftsmenneske kan ønske seg. – Og trenger du enda mer, ligger Folgefonna nasjonalpark rett over fjorden.

 

Guidede fjellturer med Hardanger Hiking

Opplev naturen i Hardanger sammen med Hardanger Hiking, som tar deg med på fjellturer med lokalkjent guide.

Turene går til idylliske støler og topper med fantastisk utsikt over fjordlandskapet. Underveis på turen får du gode historier om forskjellige hendelser, og om bruk av fjellet før og nå.

Utgangspunktet for turene er vakre Fitjadalen, ca. 15 min med bil fra Hardanger Feriesenter.

Les mer og bestill tur hos Hardanger Hiking (ekstern lenke)

 

Tur til Torefjell

Vanskelighetsgrad: *****
Start: Sjusete
Tid: 4 – 5 timer
H.o.h: 1044 meter

Torefjell er den mest populære fjellturen i Kvam. Er du i normal form, bruker du omtrent 3 timer opp. Vi anbefaler at du kjører til Sjusete og går videre derfra via Forset. Med sine 1044 meter over havet har det utsikt i alle retninger. På bildet ser du utsikten ned mot Øystesebukta.    

 

Tur til Skrott

Vanskelighetsgrad: *****
Start: Fitjadalen
Tid: 7 – 8 timer
H.o.h: 1320 meter

Skrott er et av de flotteste utsiktspunktene i Kvam – Hardangerfjorden ligger for dine føtter. Dette er en lengre tur, og med normal form bruker du rundt 5 timer til topps. Oppstigningen er relativt bratt, og passer derfor deg som er sprek. Når du først er oppe, får du lønn for strevet. Utsikten er fenomenal, og i tillegg er sannsynligheten stor for at du blir invitert på kaffe hos fjellkongen Bjørn Huse.

   

Tur til Krokavatnet

Vanskelighetsgrad: *****
Start: Tveitevegen
Tid: 2 timer
H.o.h: 618 meter

Dette er den fjellturen i Kvam der du får mest utsikt med minst innsats. Fra Norheimsund kjører du først opp til Tveit. Derfra kan du gå eller kjøre videre opp til et vann som ligger på rundt 400 moh oppe i Kaldestadlia. Herfra er det enkelt å følge rørgata oppover til du når kanten av Krokavassfjell. Hele veien opp er utsikten fantastisk. Fra toppen er det lett gange frem til foten av Vesoldo, hvor toppen ligger på 1046 moh.

 

Tur til Gråeggi

Vanskelighetsgrad: ****
Start: Bjørke
Tid: 8 timer
H.o.h: 1182 meter

Turen starter på Bjørke der du følger en traktorvei som går til Nyastølen. Herfra går det en sti videre til Stavdalstølen og så til Fagraseteggi på 1037 moh. Utsikten herfra er veldig flott, men det er den siste stigningen opp til Gråeggi som gir mest igjen for innsatsen. Denne toppen gir deg det optimale utsynet over Hardangerfjorden og fjelltoppene rundt.

Turen er beskrevet i detalj her (ekstern lenke)

 

Tur til Fuglafjell

Vanskelighetsgrad: *****
Start: Fitjadalen
Tid: 7 – 8 timer
H.o.h: 1334 meter

Fuglafjell er Kvams høyeste fjell, og derfor et mål for de spreke. Et fornuftig sted å starte er traktorveien som går fra Kvamskogen til Øvre Steinskvanndalen. Herfra går du forbi Fotasperrnuten og opp den bratte Gråurdi. Vi fraråder å bestige Fotasperr uten lokalkunnskap. I stedet kan turen gjerne kombineres med en avstikker til Iendafjell før oppstigningen til Fuglafjellmassivet. Fuglafjell kan også nåes fra Fitjadalen via Vossadalen og Vending.

Gjennom Neshagen til Børve

Start: Parkeringen ved Neslia
Tid: 2 timer

På en rundtur i nærområdet passerer du et av landets største eiketrær. Fra skogstien går du gjennom en frukthage, forbi et ridesenter og til golfbanen. 

Skogstien starter ved den første svingen i Neslia, rett ovenfor Hardanger Feriesenter. Etter 200 meter dukker den fredede eika opp. I alt er det 13 hule eiker i dette varierte skogsområdet. På toppen av lia ligger Neshagen Hyttegrend med den flotte utsikten over Hardangerfjorden. Herfra går veien gjennom en fruktgård og frem til ridesenteret på Børve Gård. Følg veien forbi ridehallen til avkjøringen mot golfbanen. Videre følger du den gamle stølsveien ned igjen til Hardanger Feriesenter.


Se turkartet
         Klikk på bildet under for å se flere bilder fra turen.

Den fredede eika

Spasertur rundt Movatnet

Start: Norheimsund sentrum
Tid: 1,5 – 2 timer

Spaserturen rundt Movatnet byr på varierte inntrykk. Underveis passerer du to boligområder og to fosser.

Fra Norheimsund går du gamleveien til Steinsdalen gjennom kommunens nyeste boligområde. Fremme ved den kjente Steinsdalsfossen går du opp stien og bak fossen. Steinsdalen er Kvams beste jordbruksområde, og her står det fortsatt «troskykkjer» som har 3000 år gamle røtter i området. Ved Nesthus er det et overhengende fjellparti der fossen blir drivende med vinden. Deretter går den idylliske stien langs nordsiden av Movatnet og frem til Sundsvik, over den gamle broa fra 1909 og tilbake til Norheimsund.


Se turkartet
         Klikk på bildet under for å se flere bilder fra turen. Stien bak Steinsdalsfossen

Sogestien i Fitjadalen

Start: Parkeringen ved naustrekka i Vadet
Tid: 2,5 timer

Sogestien i Fitjadalen er rik på både naturopplevelser og kulturhistorie. Jettegryter, sagn, rikt fiske og gamle støler er stikkord for denne flotte turen.

Turen starter fra Klypeleitet ved naustrekka i Vadet. Først går du mot en hengebro som er bygget over den strie elva. Langs stien er det satt opp 27 poster som forteller om livsforholdene i Fitjadalen i tidligere tider. Til slutt ender stien ved jettegrytene i Geitabruhølen. Her har elven fått steiner til å rotere i millioner av år, slik at dype hull har blitt gravd ut i berget. Her er det fint å ta en rast. Turen går så tilbake til Vadet. På veien passerer du setervollene på Fetet og du går langs den naturskjønne veien som følger stranda til Fitjadalsvatnet.


Se turkartet
         Klikk på bildet under for å se flere bilder fra turen.

Høst i Fitjadalen

Soldal og Gullfiskvatnet

Start: Myrabakken
Tid: 3 timer

Skårsvatnet er viden kjent for sin bestand av Gullvederbuk, og blir populært kalt Gullfiskvatnet. Ellers byr hele området på flotte naturopplevelser. 

Turen starter fra hoppbakken i Myrane, og herfra går du opp til Soldal. Du kommer inn til en jordbruksbygd med en blanding av gammel og ny bebyggelse. Både skole og ungdomshus hørte med til grenda. Veien slynger seg nedover, og du passerer ungdomshuset før du kommer ned til Gullfiskvatnet. Her er det lagt til rette for besøkende, men fiske er forbudt. Like bortenfor finner du Vetlehagen Keramikk. Hvis du følger veien mot Froestad får du også et inntrykk av hvor bratte vestlandsgårdene kunne være.


Se turkartet
         Klikk på bildet under for å se flere bilder fra turen.

Gullfisk i Skårsvatnet