Attraksjoner

Våre beste tips for en opplevelsesrik ferie
Hvis du bruker smartphone, kan du få veibeskrivelser fra Hardanger Feriesenter til attraksjonene. Grønne bokser åpner kart-appen.

Hardanger har mange flotte attraksjoner å by på. Her har vi samlet våre anbefalinger for å gjøre det enklere for deg. Vi hjelper deg gjerne med å legge opp rundturer som passer i forhold til tiden du har til rådighet og ønsket aktivitetsnivå. Du bytter enkelt mellom fanene ved å trykke på overskriftene.

Steinsdalsfossen

Fra baksiden

Steinsdalsfossen ligger like utenfor Norheimsund i retning Bergen, og er den eneste fossen i hele Nord-Europa man kan se både fra for- og baksiden.

Moderne café og souvenirer

I tilknytning til fossen er det en souvenirbutikk og en moderne café med områdets beste kaffe mocca, og veggdekorasjoner malt av lokalkjendis og tatovør Annlaug Tolo.

Gullfiskvatnet

Skårsvatnet er viden kjent for sin bestand av Gullvederbuk. Denne fisketypen ble hentet av lepralegen Armauer Hansen og satt ut i Skårsvatnet i 1920-årene som et forskningseksperiment.

I årenes løp har fiskene krysset seg med de lokale fiskeartene, og det er i dag forskjellige farger på fiskene i vannet. Dette utfluktsstedet har blitt så populært at det nå er sørget for parkering og fin adkomst for besøkende.

Les mer (ekstern lenke)

 

Botnen

Innerst inne i Fyksesundsfjorden ligger en liten bygd som ikke har vært bebodd siden 1905. I tidligere tider var bygden imidlertid et kulturelt sentrum der våre dansetradisjoner ble utviklet og den første Hardingfela ble bygget. I mange år var stedet mest kjent for eremitten Jon Skår som bodde  helt alene på en fjellhylle 320 meter over fjorden. Jan døde i 2015 og ble 89 år.

Du kan leie båt hos oss for en tur inn i Fyksesundsfjorden. Mobildekningen er dårlig herinne så sørg for a ha bensin nokk på tanken… Les mer

Kan ikke nås med bil

Fyksesundfjorden

Fyksesundsfjorden er Norges nest smaleste fjord. Rundt den rager fjelltoppene opp mot 800 meter og gjør et mektig inntrykk. Vi mener at fjorden viser seg fra sin beste side fra båten. Lite vind slipper til her, og vannet er rolig. Da speiles fjellene i vannoverflaten og gir deg en optisk avstand på 1600 meter!

Båten kan du leie hos oss.
Du kan også padle fjorden med kajakk.
Les mer om kajakkutleie (ekstern lenke)

På grunn av den særpregede naturen fikk området status som landskapspark i 2009. Fyksegrenda har også fått flere utmerkelser for sitt velholdte kulturlandskap.

  

Utsikt fra Bjørke

Fra Bjørke er utsikten spektakulær. Her får du se mange silhuetter på langs av fjorden helt ut til Varaldsøy. Utsiktspunktet når du med bil. Du kjører av mot høyre like før Steinstø der veien går over riksveien og opp til Fykse. Her tar du til høyre ved skolen og følger hårnålsvingene til topps.

Nedenfor Bjørke ligger den kjente fruktgården på Steinstø, der man kan kjøpe frukt fra eget utsalgssted.

Bjørke er også startstedet for fjellturen til Gråeggi. Les mer.

Tunet på Nes Gard

Gården har en rik og interessant historie med mange forskjellige driftsformer opp gjennom århundrene. Historien kan spores helt tilbake til 800-tallet, da vikinger anla syv gravhauger på odden.

På klyngetunet på Nes Gard er det ti hus og en gammel hage. Gården har tilhørt familien Nes i tolv generasjoner. De fleste husene på tunet er bygget enten som stavkonstruksjoner eller med ulike typer lafteteknikk. Det eldste huset er røykstova fra 1500-tallet. Her arrangeres det «gjestebod» og andre typer selskaper. Les mer om selskap.

Den eldste delen av hagen er Humlagarden der tradisjonen med humlebrygging kan føres tilbake til midten av 1600-tallet. På forespørsel arrangerer vi omvisninger.

Klikk på bildet under for å se flere bilder

Gamlestova, Gamlehuset og stabburet

Sandven Hotel

Sandven Hotel fra 1857 er en verdig representant for de gamle, ærverdige sveitserhotellene i Hardanger.

Hotellet var med i reiselivets barndom, og Norheimsund var det første stedet tyske Keiser Wilhelm valgte for å stige i land i Norge. I tidligere tider hørte både Steinsdalsfossen, Sandvenholmen og en krambod med i hotellets eie.

Nå er hotellet en del av Thon Gruppen, og har fått et nytt attraktivt leilighetskompleks tilknyttet. Likevel er den gamle stilen bevart, og Tingstova, kramboden og hotellhagen er i god behold.

Klikk på bildet under for å se flere bilder

Ærverdige Sandven Hotell

Hardanger Kulturgalleri

Hardanger Kulturgalleri er en særpreget kulturinstitusjon bygget opp rundt et gammel gårdstun. Stedet ligger rundt 2 mil fra Jondal på andre siden av fjorden fra Hardanger Feriesenter.

Kunstneren Arne Bakke Mælen har restaurert det gamle rekketunet og har sitt ateliér i den ombygde låven. Galleriet byr på både utstillinger, landskapskunst, vakker natur, kafé og musikalske arrangementer.

Stedet kan også nås med båt. Det tar rundt 15 minutter å spasere opp til galleriet fra brygga. Båten kan du leie hos oss. Les mer om båtutleie.

Les mer om Hardanger Kulturgalleri (ekstern lenke)

Klikk på bildet under for å se flere bilder

Hardanger Kulturgalleri

Homlagarden på Aksnes

Homlagarden på Aksnes er et kunstgalleri og pottemakeri og har fabelaktig fjordutsikt. Bjørn Pedersen har utviklet denne gamle gården over mange år.

De gamle husene på gården har blitt restaurert og tradisjon og nyskaping går hånd i hånd. På låven er det kunstgalleri og pottemakerverksted. Bjørn Pedersen er en dyktig kunstner og her er det flotte kunstverk til salgs. På verkstedet er lærlingene hans i aksjon.

På jordene nedenfor spankulerer kalkunene og godgjør seg for gryta.

Les mer om Homlagarden (ekstern lenke)

Klikk på bildet under for å se flere bilder

Pottemakerverkstedet på Homlagarden

Messen i Aalvik

Messen i Aalvik er et felles bygg der utvalgte kunstnere har sine ateliéer. Her kan du møte både billedkunstnere, grafikere og skulptører og oppleve deres kreative prosesser fra idé til kunstverk.

De siste årene har kommunen fått et stadig bredere kunstnermiljø. En bevisst satsning på gallerier, arrangementer, kunstskoler og invitasjoner av utenlandske kunstnere har gitt resultater. I bildeserien til høyre viser Sjaak Langenberg og Rosé de Beer, to nederlandske kunstnere, hvordan de oppfatter Hardanger.

Flere av de mest kjente kunstnerne og musikerne i distriktet er representert gjennom organisasjonen Hardingpuls.

Les mer om Hardingpuls (ekstern lenke)

Klikk på bildet under for å se flere bilder

Messen i Aalvik

Hardanger Fartøyvernsenter

Hardanger Fartøyvernsenter har utviklet seg til å bli et av Norges fremste maritime muséer. Best kjent er det for den stolte hardangerjakta «Mathilde». 

Muséet består blant annet av båtbyggeverksted, kafé, repslagerloft, filmrom, utstilling av tradisjonelle båter og en rekke større skip i forskjellige faser av restaurering. Ved inngangspartiet er det en paviljong med souvenirer og mulighet for guidet tur rundt muséet.

Muséets stolthet, hardangerjakta S/J Mathilde, blir brukt til sommertokt og leirskole.

Les mer om Hardanger Fartøyvernsenter

Klikk på bildet under for å se flere bilder

Hardanger Fartøyvernsenter

Kabuso

Det moderne kulturhuset Kabuso ble bygget i 2005 og rommer blant annet scene, galleri og kafé. Med sine skiftende utstillinger og mange konserter spiller Kabuso en hovedrolle på den lokale kulturfronten.

Kabuso med sitt moderne uttrykk ble bygget etter at Øystese ble valgt som tusenårssted i fylket. Utstillingene varierer fra eldre kunst til samtidskunst, og kunsthuset samarbeider med større aktører som blant annet Bergen Kunstmuseum og Astrup Fearnley museum for moderne kunst.

På musikkfronten arrangerer Kabuso jevnlig sine signaturkonserter «Eplejazz» og «Kakaokonsert» i tillegg til konserter med både små og store musikere. Kammermusikksalen har flott akustikk og rommer 150 personer.

Les mer om Kabuso (ekstern lenke)

Klikk på bildet under for å se flere bilder

Kunsthuset Kabuso

Ingebrigt Vik Museum

Ingebrigt Vik blir regnet som en av Norges største billedhuggere. I 1937 ble skulpturene hans samlet i et eget museum i Øystese. 

Ingebrigt Vik begynte som treskjærer, og studerte senere billedhuggerkunst hos Rodin i Paris. Han deltok i mange nasjonale konkurranser, og flere av hans bestillingsverk er utstilte på muséet. Han levde samtidig med Gustav Vigeland, som var hans største konkurrent.

Flere av hans arbeider er ellers å finne på Gamlehaugen og Troldhaugen i Bergen. Les mer.

Klikk på bildet under for å se flere bilder

Ingebrigt Vik Museum