Utflukter med båt

I den midtre delen av Hardangerfjorden finnes det øyer, bukter, fuglereservat, fiskeoppdrett, og dessuten norges nest smaleste fjord. Langs fjorden kan man finne mange fine stader å gå i land, og noen av opplevelsene er meget spesielle..

På Hardanger Feriesenter leier vi ut båter med forskjellig motorstørrelse slik at alle disse attraksjonene kan nås. I tillegg går det en rutegående tur hver dag i sommer-halvåret fra Norheimsund til de indre deler av fjorden.

 

1 – Steinstø – Botnen – Kvamsøy

Båttype: Halvplanende med 15 hk. Motor
Tidsbruk: 6 – 8 timer

Turbeskrivelse:

Du krysser først Øystesebukta og inn til til Hardanger Akvakultursenter på Steinstø. Her kan du gå i land, og besøke Akvasenteret og får en innføring om oppdrettsnæringen i fjorden.

Turen går så videre under broen, forbi Fykse og Porsmyr og inn på bukten på baksiden av Klyvehalvøya. Det er her du kan oppleve de fantastiske speilingene i fjorden. Under normale værforhold vil Klyvenuten som går opp til 800 m. speile seg i dypet under deg. – noe som fører til og du får en høydeforskjell på tilsammen 1600 meter. Dette gir en helt spesiell – neste svimlende opplevelse, mens du glider stille innover den smale, blanke fjorden. Og langs de stupbratte fjellsidene kaster en lange rekke fossestryk seg utfor.

Dette er magiske øyeblikk som du sent vil glemme. (Link til BBC- filmopptak)

Inne i Botnen bør du gå i land og ta en spasertur et stykke innover dalen. Her befinner du deg i en nærmest bortglemt verden – i et landskap som fortsatt er slik som da bygden ble forlatt i 1905. De høye fjellene og denne spesielle opplevelsen av isolasjon gir deg en følelse som er meget sjelden i vår ellers så travle, moderne verden. Like ved kaien er det bord og stoler for en rast, og toaletter finner du i det gamle skolehuset et stykke oppe i dalen.

På tilbaketuren skal du gjøre et strandhogg på den nord-østlige odden av Kvamsøy. Krosser i fjellet gjør at båten lett kan fortøyes, og du kan gå i land og nyte ettermiddagsolen. Stedet egner seg meget godt for en piknik.

2 – Kvamsøy – Herand –  Hereiane – Sollesnes – Aksnesholmane

Båttype: Helplanende båt med kalesje, 30 hk. Motor
Sertifikat: Du må ha båtførerbevis for å føre denne båten.
Tidsbruk: 6 – 8 timer

Turbeskrivelse:

Du krysser først over til vestsiden av Kvamsøya. Her følger du landet til du kommer til en liten båtstø med et naust der du kan fortøye båten. Her går du i land og følger stien opp mot det høyeste sydlige punktet på øya. Stedet er nydelig for en piknik og utsikt over fjorden.

Du krysser over fjorden mot Samlahalvøya og følger landet inn til Herand. Her går du i land på gjestebryggen. I Herand er det forskjellige ting å oppleve. Havnen er fint tilrettelagt for besøkende. Her er det turistinformasjon, og like ved er det en liten dagligvarehandel for proviantering. Like ovenfor havnen ligger et lite båtmueseum, og ovenfor den gamle oppgangssagen og et kvernhus som er helt intakt. I 2008 ble Herand også innstilt til den europeiske kulturlandskapsprisen.

(Link Herand kulturlandskap)

Fra Herand går turen Herandsholmene og videre til Hereiane – et  helt annet landskap med glattskurte svaberg og kortvokst furu. Her kan du gå i land og oppleve hvor lett det er å løpe på dette fjellet. Et artig besøkssted er også den nye rasteplassen til Statens Vegvesen der det er toaletter.

Videre langs fjorden kommer du til naustene i Svåsand og så inn på bukten i Sollesnes. Her er det en fin kai, og du kan ta en spasertur inn mot det karakteristiske gamle tunet og se på helleleggingen. Skiferen her er av beste kvalitet, og Sollesnes er viden kjent for de flotte Hardangerhellene som du finner på så mange gamle hus i Hardanger.

Når du kryssen fjorden tilbake kommer du forbi Aksnesholmene. Dette er et fuglereservat med forskjellige slag hekkende sjøfugl. Her er det ikke tillatt å gå iland i hekkesesongen. Men fotografering fra båten kan du jo gjøre.

3 – Øyhopping i Sunnhordlandsbassenget

Båttype: Seglbåt Albin Ballad
Sertifikat: Du må ha båtførerbevis for å føre denne båten.
Tidsbruk: 4 – 6 dager

Turbeskrivelse:

For å få mest ut av seglturen, anbefaler vi en tur utover fjorden til Sunnhordland. Fordelen med Sunnhordland for seglere er at vindforholdene er mer stabile, og landskapet er variert og innbydende. Med seglbåten som base kan du derfor gjøre øyhoppingen til noe helt spesielt. I stedet for å lage ferdige dagsprogram vil vi nevne noen de stedene som du bør inkludere på rundturen din.

På Holsenøya besøker du kloster-ruinene, på Fjeldbergøya den gamle prestegården og på Snilstveitøya vikinghallen og skulpturene til den originale verten. På hver av disse stedene er det smale sun dog passasjer som gjør seilingen ekstra opplevelsesrik. På Holsenøya for eksempel – like innenfor Ranavik vil dere passere en koloni av hegrer som hekker. De strekker hals og skriker stygt mens de manøvrerer seg baksende innimellom de tette furukronene.

Når det gjelder servering bør du dra til Sunde og legge til ved restauranten “Fiskesteinen”. Der kan du rett til et lekkert rekebord. Går du så innom gjestebryggene på Fjordhotellet i Rosendal har du også en flott servering i vente. Og når du først er i Rosendal bør jo et besøk i Baroniet legges inn, gjerne med hesteskyss opp dit, slik tradisjonen krever.

Underveis mellom Sunnhordland og Hardanger ligger en særlig perle og venter. Det er friluftsområdet på Ånuglo, den ytterste av en kjede av øyer som strekker seg som et belte ut i fjorden fra sørspissen av Tysnesøya. Her har Bergen og Omland Friluftsråd funnet og lagt til rette en uvanlig lun og vakker rasteplass. Innerst i vågen er det smalt nok til at båten kan fortøyes til begge sider av sundet. Ovenfor er det en liten slette med benker og bålplass, omgitt av skog med en unik flora.

På skrå over fjorden herfrå ligger Årbakka – et eldgammelt kult- og senere handelssted som nå fungerer som kunstgalleri og museum. Og bakenfor ligger en nydelig urtehage godt skjermet i en fordypning mellom to svaberg.

Litt lenger inne i fjorden kan du besøke Lakseparken og middelalderkirken på Ænes, Djuvvassliane og gruvene på Varaldsøy, bretungen i Sunndalen og Olaløo innerst i Maurangerfjorden. Som du forstår egner området seg godt for oppdagelsesreiser, og det vil føre for langt å fortelle om alt her.

Konklusjonen er at oppdagingen av Hardanger gjør du aller best fra fjorden. Slik er det, og det er også helt naturlig. Det var slik våre forfedre kom, og senere også engelskmennene den gangen Hardanger ble oppdaget som ferieparadis i reiselivets barndom tidlig på 1800-tallet. Sant å si er veien og bilen kun en nymotens oppfinnelse. Og når du ser på landskapet fra fjorden kan man jo undres på om den slags hører hjemme her i Hardanger.