Dagsutflukt til Eidfjord

Turen til Eidfjord vil gjøre deg kjent med noen av følgene av vårt dramatiske landskap, og gi en dypere forståelse av norsk kultur. Utgangspunktet er at i Eidfjord finnes det eksempler både på overlevelsesvilkårene under spesielt barske forhold i vår natur, samtidig som utnyttelsen av denne naturen også gir grunnlaget for vårt høye velstandsnivå.

I Simadalen aller innerst i fjorden har vi en av de vanskeligst tilgjengelige boplasser på den nordlige halvkula. Og rett under dette stedet, 700 meter inne i fjellet, ligger Europas nest største kraftverk. Den relativt store velstandsveksten vi har fått i Norge har kommet blant annet som følge av vår eksport av olje og gass til Europa. Selv bruker vi nesten ingenting av dette til eget forbruk. I stedet kommet omlag 98% av vår energiforsyning fra vannkraft. Den er derfor spesielt viktig for oss. Ut fra sårbarhetsvurderinger har det blitt diskutert om dette anlegget burde bli lukket for publikum. Men så lenge vi ikke har hatt noen terrorangrep på norsk jord har det vært tillatt å slippe besøkende inn i små grupper. Den anledningen mener vi er så unikt at vi anbefaler et besøk til kraftverket i kombinasjon med turen til Kjeåsen.

TURBESKRIVELSE

Konsentrasjonen av opplevelser i Eidfjord og Ulvik er så stor at vi mener det er vel verdt turen frem og tilbake langs fjorden. Du følger derfor fjorden til Granvin, og i krysset ved veien fra Voss svinger du til høyre og kjører inn i Vallaviktunnelen. Ferga fra Bruravik til Brimnes går ofte (ca. hvert tredje kvarter) så ventingen der blir ikke lang.

Når du kommer til Eidfjord svinger du til venstre og ned til turistinformasjonen som ligger like ved cruisehavna. Her melder du deg og følget på til omvisning på Sima Kraftstasjon, og får vite når den neste vil finne sted. Ut fra den timingen vurderer du om besøket på Kjeåsen kan gjøres før eller etter kraftverksbesøket.

Moreller til salgs langs veienGården på KjeåsenGamleveien til MåbødalenGårdstunet på MåbøUtsikt over Ulviksfjorden

 

Inngangen til kraftverket ligger på fjordnivå innerst i Simafjorden. Oppkjøringen til Kjeåsen ligger omlag 300 meter lenger oppe i dalen. Her går veien i noen hårnålssvinger opp lia før den går videre inn i en 6 km. lang og smal tunnel. Her må vi gjøre oppmerksom på at i enden av denne tunnellen finnes det en vegg av tre. Den veggen må være der for at tunnellen ikke skal bli fylt av snø om vinteren. Det er vilkåret for at den eldre kvinnen som bor i Kjeåsen idag også skal kunne bo der om vinteren.

I tilfelle porten i treveggen skulle veære lukket når dere kommer, må dere selv gå ut av bilen og åpne denne for å kunne kjøre gjennom og ut igjen i lyset på oversiden av tunnellen. Her er det mulig å parkere og snu bilen. Ved siden av tunnellåpningen er det så en smal sti som fører ned til Kjeåsen som ligger bare noen få hundre meter nedenfor parkeringen.

Margrete Åsen er en vennlig og hyggelig dame som gjerne kan komme til å invitere på kaffe. Vi vil likevel anbefale at dere ikke tar det for gitt, og sier ja bare hvis hun inviterer.

Når dere kommer tilbake til Eidfjord, svinger dere til venstre og kjører videre mot Hardangervidda. For Eidfjord har mer å by på. I denne kommunen ligger Norges største nasjonalpark, og kommunen har tjent gode penger på salg av vannkraften sin. Derfor ble det opprettet et fint informasjonssenter for nasjonalparken her. Dette senteret har senare blitt utvidet til også å gi en god generell innføring om norsk natur. Den beste delen er ifølge våre gjester å finne i Supervideografen. Det er en kinosal med en skjerm på 180 grader, surroundlyd og sterke visuelle effekter. Natursenteret har også en utmerket kafé.

Etter besøket i Natursenteret bør dere så reise videre oppover i Måbødalen. Juvet ble etterhvert svært bratt, og det var ikke lenger mulig å utvide bredden på den gamle veien. Den er derfor stengt for biler, men en kan gå der. I stedet er den nye veien lagt delvis i spiral inne i fjellet for å vinne høyde i det stupbratte terrenget. Enkelte steder mellom tunnellene er det anlagt informasjonspunkt.

I toppen av Måbødalen finner du Vøringsfossen, en av Norges høyeste fosser. Den er flott å se når vannføringa er god. Men det er en ulempe at den ikke er så god å se fra den første parkeringen dere kommer til etter tunnellene. I stedet bør dere kjøre omlag 500 m. lengre og ta til venstre over elva. Da kommer dere til en parkeringsplass som ligger nedenfor Fossli Hotell. Her er utsikten til Vøringsfossen mye bedre.

Til slutt vil vi så komme med en advarsel om å ikke ta sjanser ved å gå for langt frem på kanten av stupet. Dessverre har det vært dødsulykker her.

Hvis dere fortsetter noen kilometer lengre innover vidda, kommer dere snart til et sted der dalen ovenfor veien er fylt opp av ein høy voll av stein. Dette er demningen for Sysendammen, det største vannreservoaret for Sima-anlegget. Her kan man kjøre opp en sidevei og nå helt opp til krona av dammen. Stedet har noen informasjonstavler som forteller om anlegget, og man kan gå på damkrona.

På tilbakeveien kan det være en god idé å velge Ulvik i stedet for Vallaviktunnellen. Ulvik med sin vakre beliggenhet er en perle av en bygd. Her ligger det store Brakanes Hotell i fjordkanten. Kanskje kan det passe fint å ta et stopp og et måltid her og få med seg den praktfulle utsikten utover Ulvikfjorden. Ulvik har ellers flere vakre og hyggelige attraksjoner. Her vil vi nevne den fine kirken i sentrum med dekorasjonsmaling av billedkunstneren Osa. Like ved siden av er det åpnet et nytt litterært senter til minne om den kjente og kjære dikteren Olav H. Hauge.

Veien tilbake går nå over fjellet til Espeland og videre ned til Granvinsvatnet før dere fortsette hjem igjen.