Dagsutflukt til Kvinnherad og Fusa

Turen til Kvinnherad går så i motsatt retning – utover Hardangerfjorden. Dette er også en kulturell reise, men av en annen type. Hovedattraksjonen er bygda Rosendal med Baroniet og Baronihagen. Ved siden av Grevskapet Jarsberg representerer Baroniet Rosenkranz i Rosendal noe helt enestående, et slags unntak i norsk historie.

Bakgrunnen var noen slekter i Sunnhordland som på 1500-tallet lykkes med å legge under seg mange gårder, og etablerte en økonomisk maktposisjon. Dattera til den rikeste, Karen Mowatt, giftet seg på standsmessig vis med en dansk adelsmann. Han hadde nesten ingen midler, men visste godt hvordan et slott etter tidens smak burde anlegges. Totalt sett gir denne rundturen deg et bredt inntrykk av kulturhistorien på Vestlandet.

TURBESKRIVELSE

Turen går utover langs fjorden via Norheimsund, Strandebarm og Mundheim til ferjeleiet i Gjermundshamn. Kryssingen tar rundt … minutter. Fra ferjeleiet inn til Rosendal tar det kun 5 minutter å kjøre.

Første besøk er Baroniet i Rosendal. Dette er åpent mellom 10.00 og 18.00 i sommersesongen og har guidede turer hver time. Er du heldig kan besøket også knyttes til noen av de mange arrangementene som foregår i Baroniets regi. Særlig er konsertene og teaterforestillingene populære. Utenfor er det en praktfull hage som har innslag fra barokken med sine lange alléer, fra engelske landskapsparker og roseparterret frå renessansen. Her er det dammer, lysthus og fine stier. I vinkjelleren er det kunstutstillinger, og servering foregår i et av drivhusene i hagen.

Bak hagen ligger husmannsplassen Træen, og bakenfor der igjen går stien videre opp til den praktfulle Hattebergfossen. Inkludert i billetten er også tilgang til den flotte middelaldersteinkirken i Rosendal.

Baroniet med rosehagenRosendalSteinkirka i RosendalPå vei inn i MaurangerMaurangerfjorden

Og Rosendal har mer å by på. Nede ved fjorden i sentrum ligger hyggelige kaféer og et skipsbyggingsmuseum. Det er fra den tiden da Rosendal var en av de viktigste stedene for bygging av de kjente Hardangerjaktene. En av disse, “Gjøa” var det første skipet i verden som gjennomførte Nord-vestpassasjen fra Grønland langs nordsiden av Sibir og til San Fransisco.

På tilbakeveien tar du turen innover langs den smale Maurangerfjorden.

Du bør ta et stopp ved Furubergfossen og kjøre innom den gamle kirken på Ænes. Det neste stoppet er Sunndal, en liten bygd som ved århundreskiftet hadde fast ruteforbindelse til London. Grunnen var at engelskmennene hadde oppdaget at dette var det nærmeste stedet der man kunne komme noenlunde enkelt frem til en isbre. Dette var i vestlandsturismens barndom, og det romantiske gamle hotellet fra den gang står enda nede ved kaien. Fortsatt er stedet et populært reisemål for båtfolket, og den såkalte Kaiserstien opp til Bondhusbreen gir noen betagende opplevelser av norsk natur.

Innerst i Maurangerfjorden finner du “Olaløo”, et annet kulturminne med sterk lokal forankring. Her er det omvisning og en hyggelig butikk med kunsthåndverk. Landskapet er meget flott her hvor man er så nær innunder breen. Her kan du så velge om du vil ta en snarvei tilbake gjennom den nyanlagte Jondalstunnellen, eller kjøre tilbake til fergeleiet.

Dersom du har tid til det, er tilbaketuren å anbefale. Den gir deg f.eks. mulighet til å oppleve en ekte embedsgård fra 1700-tallet og en av de eldste trekirker i vårt område, Holdhus gamle kirke i Hålandsdalen.

Når du har krysset med fergen til Gjermundshamn på nordsiden av Hardangerfjorden, skal du reise videre mot Mundheim. Her tar du til venstre og følger veien opp mot Skogseidvatnet. Dette er et av Vestlandets beste fiskevann med rikelig av feit røye. (For fiske her, følg denne linken.)

ÆnesSunndalKaien i SunndalHoldhus kirkeInne i Holdhus kirkeEngjavik Gard

Når du kommer til Kilen tar du til venstre mot Sævereid og Engjavik Gard. Dette er en praktfull og autentisk restaurert embedsgård fra 1700-tallet. Du får omvisning og servering i naustet. Du kjører så tilbake til Kilen, og etter noen skarpe svinger mellom vannene kommer du til avkjøringen mot Hålandsdalen på Holdhus, og videre til den gamle kirken. Den ligger meget vakkert til og er et funn for kulturhistorisk interesserte. Guiding anbefales. Videre går veien mot Tysse og tilbake over Kvamskogen. Underveis anbefaler vi stopp ved jettegrytene i Eikelandsosen og helleristningene på Samnøya.