Dagsutflukt til Voss og Flåm

En tur til hjertet av den norske verdensarven. Normalt blir denne turen kalt “Norway in a Nutshell” nettopp fordi den kombinerer noen av de mest spektakulære naturopplevelser den norske naturen kan tilby. Den har utgangspunkt på Voss og går med tog opp i fjellet til Myrdal. Her skifter du tog til Flåm, – Europas bratteste jernbanestrekning. Herfra går det med båt ut Aurlandsfjorden og inn Nærøyfjorden til Gudvangen, og så med buss tilbake til Voss.

Vi påstår likevel at denne turen kan gjøres enda bedre, billigere  og med flere høydepunktet pakket inn dersom den blir gjennomført slik vi foreslår her:

TURBESKRIVELSE

Den starter med turen til Voss, omlag en og en halv times kjøretur herfra. Når du kommer til enden av Granvinsvatnet bør du svinge av fra hovedveien før den nye tunnellen, og kjøre den gamle veien gjennom Skjervet. Her passerer du Skjervafossen og får oppleve hvordan tidligere tiders veibygging kunne ta seg ut.

På Voss kjører du videre mot Vinje. Underveis møter du et vekslende landskap, blant annet med digre steiner som har falt ned fra fjellet. Ved Tvinde bør du ta en kort stopp og gå opp til Tvindefossen. Denne fossen er spesiell ved at den danser nedover en lang rekke avsatser i fjellsiden. Ved Vinje tar du av mot Gudvangen. Er du heldig med været skal du legge merke til speilingene når du kjører langs Oppheimsvatnet.

Ved neste avkjøring mot venstre står det Stalheim. Her tar du av og kommer opp til et av Norges eldste og flotteste hoteller. Går du gjennom hotellet kommer du frem til utsiktsplassen på forsiden.

På vei til voss – stein som nærmeste naboSkjervafossenTvindefossenStalheimStalheim Hotel anno 1900Stalheim FolkemuseumUndredal StavkirkeKonsert i Undredal Stavkirke

Her får du en enestående utsikt over Nærøydalen med den karakteristiske Jordalsnuten. Forhåpentlig er det her du får ditt første glimt av den norske verdensarven. Når du er på Stalheim bør du også oppsøke hotellets eget museum. Veien videre går nedover de kjente Stalheimskleivane.

Veien gjennom Nærøyfjorden fører fram til Gudvangen nede ved fjorden. Her tar du i stedet inn i tunnellen mot Flåm. På toppen av denne tunnellen er det en kort åpen strekning før du kommer inn i enda en tunnel. Her skal du svinge av mot venstre og kjøre ned til Undredal. Denne lille isolerte bygda var veiløs frem til tunnellene kom. Den har utviklet et eget miljø og næringsliv basert på geitehold. Midt i bygda ligger Norges minste stavkirke, beregnet på kun 12 personar. Den er vel verd et besøk.

Som flere steder innerst i fjordene er også Flåm blitt preget av cruisetrafikken. Og med den nye tunnelen mot Lærdal som er verdens lengste, har Flåm blitt et trafikk-knutepunkt. For at du likevel skal få oppleve dette miljøet mest mulig uberørt, anbefaler vi at du først går inn på turistinformasjonen og spør etter sykkelutleien når du kommer til Flåm. Så leier du sykler til alle i følget, og tar de med på toget. På den måten får du også med deg guidingen og den spektakulære togturen til topps. Men på tilbaketuren går du av på Blomheller stasjon. Herfra vil du få en praktfull sykkeltur nedover Flåmsdalen som dere på denne måten kan oppleve på egen hand. Denne vegen er ikke tillatt for biler, kun for gående, syklende og ridende. Dette gir deg en spesiell opplevelse av å ha naturen for deg selv. Et eller annet sted langs elven kan man så gjerne ta en liten rast og nyte disse helt spesielle omgivelsene.

Etter sykkelturen kan det svare seg å ta turen til Aurland. Dette tettstedet er har et hyggelig gammelt trehusmiljø, og tar man turen videre opp svingene på den gamle vegen over fjellet, vil du snart få helt unike opplevelser av det norske fjordlandskapet.

Og vil du i stedet oppleve et av våre flotteste gamle trehusmiljøer, tar du turen til Lærdalsøyra på den andre sida av den lange tunnellen. Men dette kan også bli på grensen av hva du rekker på en dag, så her skal du vurdere interessen og tiden. På tilbakereisen skal du svinge nedom Gudvangen. Her finner du et meget spesielt spisested nede på kaien. Taket er av glass så du ser fjellene omkring stå badet i kveldssolen. Og interiøret er holdt i vikinginspirert stil med gyldenlær og flotte utskjæringer.

Når du kommer tilbake til Voss kan du eventuelt velge å reise en alternativ rute tilbake til Hardanger. Den går langs Vangsvatnet til Evanger, Dale og Trengereid. Den er bare litt lenger enn turen via Granvin.

Cruiseskip i FlåmFlåmSykling i FlåmsdalenFlåmsdalenFlåmsdalenVeisperring i FlåmsdalenAurlandsfjordenSpesielt spisested i Gudvangen