Dagsutflukt til Bergen

Bergen er “nokke for seg sjøl”. Og normalt  skulle det ikke være nødvendig å  introdusere et sted som er så dyktig til å profilere seg selv.  Likevel, selv en Harding må innrømme at denne byen har mye å by på. Så, når våre gjester vil vite hva de skal finne på i Bergen på en dag, så må de få svar.

Her følger vår “speed-dating” med Bergen:

TURBESKRIVELSE

Turen herfra til Bergen tar normalt en og en halv time. Og du skal passere 24 tunneller/overbygg underveis. Etter Arnanipatunnellen kommer du til en rundkjøring. Her må du da ta stilling til om du vil kjøre mot nord eller sør. Vi råder deg til å kjøre mot nord fordi den veien er kortest og lettest å finne frem på. Men her kan det også være vel verdt å vurdere forstadstoget fra Arna som et alternativ. Trafikken i Bergen kan være tett, enveisgatene er mange og parkeringsvaktene er ivrigere her enn i de fleste andre byer i Europa. Derfor kan du også svinge til høyre i neste rundkjøring å få deg gratis parkering på Arna stasjon. Derfra tar det kun 10 min. og du er rett inne i Bergen.

En stor fordel med Bergen som besøksby er at det meste kan nås i gangavstand fra sentrum. Innenfor en avstand på 500 m. har du tilgang til den gamle hanseatiske Bryggen, festningsanlegget fra middelalderen på “Holmen”, Fisketorget innerst i Vågen og Nordatlanterens beste akvarium ytterst på Nordnes, og mye, mye mer. På den andre siden er Bergen også Europas fjerde mest besøkte cruisehavn, så du kan risikere å komme i kø på de mest populære attraksjonene. Dette gjelder særlig Bryggen, Akvariet og Fløyen, men som oftest er dette midlertidig. I stedet velger du en annen attraksjon først, og kommer tilbake når situasjonen har “normalisert” seg igjen.

Du kan for eksempel starte med litt lokal sightseeing. Her har Bergen flere gode opplevelser. En av dem er det nostalgiske toget på hjul som starter innerst i Vågen. Her får du en søt introduksjon til byen, også sett ovenfra fra Bellevue, Fjellveien, Skansen, Mulen og så ut i Sandviken før den returnerer forbi Skolten og tilbake til Bryggen.

BryggenBergenhus FestningBergenhus FestningFisketorgetAkvariets signaturshow med selerFløibanenUtsikt fra FløyenUlriksbanenGamlehaugen på StoretveitTroldhaugen – Edvard Griegs hjemLysøenGrieghallenDen Nationale Scene

Siden Bergen er omgitt av sine sju fjell er det storslåtte utsikter i vente. Svevebanen opp til Ulriken er spektakulær, og Fløybanen er den mest populære. I begge tilfeller får du se vidt omkring. Dessutan er maten god. Men du skal heller ikke gå glipp av den minste utflukten. Det er “Beffen”, en bitteliten båt som tar deg over Vågen fra Fisketorget og ut til Akvariet.

En annen fordel med Bergen er at mange av deres muséer og utstillinger er samlet i en gate, på sørsiden av Lille Lunggårdsvann. Her finner du muséer for kunst og håndverk og historiske samlinger. Men det finnes også viktige attraksjoner som ligger et stykke utenfor bykjernen. Dette gjelder særlig residenser og minner etter byens store sønner, så som Edvard Grieg, Ole Bull, Harald Sæverud, Kristian Mikkelsen og Hilmar Reksten. Hver av disse etterlot seg kulturminner av helt uvanlig verdi og interesse. Vi anbefaler derfor en tur til turistinformasjonen for å ta stilling til hvilke av disse dere vil prioritere på denne ene dagen.

Bergen har også en rekke gallerier. Det mest storslåtte er vel Galleri Nygaten. Fikk jeg nevnt at Bergen var Norges hovedstad i flere hundre år? Og at Rosenkrantstårnet og Håkonshallen er blant våre fremste minnesmerker fra middelalderen? Og at Bryggen er på Verdensarv-lista?

Jo, vi innrømmer gjerne at Bergen har mye å by på. Mer enn nok for en dag.